Cara Mudah Buang Tahi Lalat Hidup

Posted by Encik Oktant at Ahad, November 15, 2009
Mungkin ada di antara anda yang nak sangat buang tahi lalat hidup. Kebetulan, saya baru mendapat satu petua untuk buang tahi lalat anda tu. Lebih bagus lagi, ia bukan setakat boleh buang tahi lalat aje. Malah, boleh digunakan untuk buang kutil (atau mata ikan di kaki) serta merawat tumit kaki yang pecah-pecah.

Bahan yang anda perlukan hanyalah getah daun kemboja dan kapas. Di bawah ni ada satu imej pokok bunga kemboja yang saya jumpa di Flickr milik prankbot.


pokok daun kemboja

Pokok daun kemboja - prankbot @ flickr



Langkah-langkah yang perlu anda buat ialah:


1. Dapatkan getah daun kemboja.

2. Kemudian, bubuhlah getah tu pada tahi lalat hidup, ke kawasan kutil ataupun kat tumit yang pecah-pecah.

3. Lepas tu, tampalkan saje ia dengan kapas.

Ulang proses di atas sehinggalah tahi lalat anda tanggal ataupun kutil dan kesan pecah pada kaki anda tu hilang.

Itu saje. Mudah, kan?


Selamat Mencuba!

408 komen on "Cara Mudah Buang Tahi Lalat Hidup"

«Lebih lama   ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 408   Terbaru›   Baru»
Aidi-Safuan on November 16, 2009 4:14 PTG berkata...

uiks...tertanggal sendiri atau kena tanggalkan oleh pemilik tahi lalat tersebut?hoho

oktant on November 16, 2009 9:04 PTG berkata...

Biasanya ia akan tertanggal sendiri.

Arif on November 17, 2009 10:43 PG berkata...

sy ade taik lalat ats mul0t sblh kiri.segan xyakin bdepan dgn org...huhuhu.lbh2 lg sy ni waiter..dh la rmai yg dtg mkn tu aweks..

oktant on November 17, 2009 2:38 PTG berkata...

@ Arif: Kalo camtu awak boleh la cube petua ni. Mudah2an ia dpt mengembalikan keyakinan ketika berdepan dgn pelanggan. :)

Tapi saya yakin mesti ade keistimewaan tersendiri ttg tahi lalat awak tu.

Tanpa Nama berkata...

tahi lalat anugerah tuhan mesti ada hikmahnya.....
klu nak buang pun mesti bersebab jika ianya menganggu kesihatan kita, Fikir-fikirlah sendiri. minat kat kak S.ani wakaka....

oktant on November 19, 2009 11:30 PG berkata...

Saya sependapat dgn awak. Petua di atas pun bukanlah semata-mata utk menggalakkan anda membuang tahi lalat. Tapi mungkin ada di antara kita yang memerlukannya atas sebab2 tertentu.

Lagi pun anda boleh gunakannya untuk membuang kutil ataupun nak hilangkan kesan tumit pecah.

Jadi, saya harap anda semua dpt menggunakannya sebaik mungkin. :)

Tanpa Nama berkata...

betulke petua ni menjadi,,dan kalau menjadi, berapa lama untuk hilang?

oktant on Disember 05, 2009 11:56 PTG berkata...

Awak cuba la dulu dgn penuh yakin dan tanpa was-was. Awak buatlah petua kat atas sampailah tahi lalat hidup @ kutil tu tertanggal sendiri nanti. :)

Tanpa Nama berkata...

emm ktne eyh nk cri pokok daun kmboja tuh ? klau kte hlg kyakinan sbb ade tahi lalat n ley jd punca kejian org, ptut ke buang ?

oktant on Disember 13, 2009 8:37 PTG berkata...

cuba awak cari kat kedai bunga (nursery). mungkin ada kot. :)

melalui apa yg saya baca, sekiranya niat awak membuang tahi lalat tu bertujuan menghilangkan kecacatan dan keaiban serta memudahkan kehidupan harian, ianya dibolehkan. :)

sebaliknya, jika ia bertujuan agar awak kelihatan lebih anggun atau menarik semata-mata, ianya memang tak digalakkan. ada ulama yg mengatakan hukumnya makruh.

harap maklum.

Remaja berkata...

ermm..
ada berlaku pendarahan x ketika ia tertanggal.?
bagaimana dgn parut yg akan tinggal..?
harap boleh bantu..
saya pun nak buang becoz segan dgn org pompuan..
ada jugak yg perli..T_T

oktant on Disember 18, 2009 11:09 PTG berkata...

@ Remaja: Setahu saya lah, tiada sebarang pendarahan yang akan berlaku mahupun kesan parut yang tertinggal.

Remaja berkata...

hmm..
jadi apabila ia tertanggal..
xda langsung kesan tahi lalat tu ker?
wah bagus la kalo xda darah..

tapi selain kat nursery..
kat mana senang nk cari pokok nie?

oktant on Disember 20, 2009 2:45 PTG berkata...

@ Remaja: Masa sepupu saya buat dulu memang tak berdarah atau meninggalkan kesan.

oh, kalo tak silap sayalah, pokok kemboja ni banyak terdapat di kawasan tanah perkuburan.

Remaja berkata...

@ oktant: ada beberapa soalan nk tanya:-

1.someone said kalau x tampal dgn kapas pun xper.. biarkan getah tu kering je.. JADI kalau saya x tampal dgn kapas x jadi masalah kan?

2. dalam sehari, kena ulang berapa kali?

3. sya dah start smalam.. jadi pada hari keberapa saya akan nampak kesannya?

4. berapa lama nak tggu ia hilang? seminggu? 2 minggu atau lebih?


kalo oktant kurang pasti... cuba oktant tanya sepupu awak..

harap boleh bantu saya..

oktant on Disember 21, 2009 1:32 PTG berkata...

1. Boleh juga. Asalkan getah tu tak meleleh ke tempat lain.

2. Buat sekali dalam sehari pun dah memadai.

3. & 4. Dalam seminggu camtu. Tapi kalo tahi lalat tu masih tak tanggal gak, awak teruskan saje petua ni. InsyaAllah ia akan tertanggal sendiri.

Saya doakan usaha awak ni berhasil. :)

Remaja berkata...

terima kasih..
kalau guna kaedah laser..
awak rasa brp RM habis?

oktant on Disember 21, 2009 3:57 PTG berkata...

@ Remaja: Sama-sama. :) Kos sebenar menggunakan laser saya kurang pasti.

Tapi ada yang kata kosnya dlm lingkungan RM30 - RM250 utk setiap satu. Mungkin ikut saiz kot.

Biasanya diorang buat kat klinik pakar kulit atau di pusat kecantikan.

Tapi saya nasihatkan awak jumpa pakar terlebih dulu untuk maklumat yg lebih terperinci & supaya tak menyesal di kemudian hari. :)

Remaja berkata...

oktant..
sya nk tanya..
lepas dah sapu dengan getah kemboja..
macam mana nak tau ia berkesan atau tidak?

maksud saya, tahi lalat tadi akan semakin mengecil sehingga hilang ker?

atau: ia akan mengelupas sedikit demi sedikit..?

dh masuk hari ketiga saya buat..
tapi masih x nampak kesannya..
cuma ada nampak warna dah sedikit pudar..

sepupu awak ambil masa berapa lama utk buat ia hilang?

oktant on Disember 24, 2009 1:18 PG berkata...

@ Remaja: Setahu saya, tahi lalat tu akan tertanggal dengan sendirinya. Awak sapu aje getah kemboja tu setiap hari.

Seperti yg saya katakan sebelum ni, lebih kurang dalam seminggu baru tahi lalat sepupu saya tu tanggal.

Tapi ia bergantung gak pada saiz tahi lalat awak gak. Jika saiznya besar, kemungkinan ia akan memakan masa yang lebih lama utk tanggal.

Saya harap awak dapat teruskan proses tersebut. Saya turut mendoakan agar usaha awak tu berjaya.

Remaja berkata...

thanks..
sya pun harap begitu..
oktant u ni brp tahun uh?
male or female..hihi

oktant on Disember 26, 2009 11:46 PG berkata...

Sama2.
Oh, umur 20-an & saya ni lelaki. :)

Tanpa Nama berkata...

mcm mane nk dptkan getah kemboje...susahnye nk cari...help me...plezz!

Tanpa Nama berkata...

well..amat membantuu..tq

oktant on Februari 03, 2010 6:57 PTG berkata...

Sama2. Tahniah gak sebab ianya berhasil utk awak. :)

Tanpa Nama berkata...

bleh tanye?
sakit x?
x bahaye ke?

Tanpa Nama berkata...

hmm,,,boleh ye,,ni ade 1 petua lagi,,,guna sBUN FAB GAUL NGAN KAPUR,,,

Tanpa Nama berkata...

mmg kena fab je ke? sbb smlm saya cuba guna breeze

KIDbrush® on Februari 07, 2010 5:13 PG berkata...

hoih... haku ter X-treme gituh. haku boh baking soda + hydrogen peroxide + ubat gigi ( dh byk resepi x menjadik ). sakit tuh mmg menitis air mata & hingus skali. Tapi!!!! menjadik siot!!!!!

KIDbrush® on Februari 07, 2010 5:17 PG berkata...

errr... pole haku kat atas tuh utk ketuat@kutil yee kengkawan... taik lalat x tau aaa jadik ke x hoh hoh

oktant on Februari 08, 2010 6:13 PTG berkata...

@ KIDbrush® : Apa-apa pun, terima kasih atas petua ketuat@kutil awak di atas.

Saya amat menghargainya. :)

Tanpa Nama berkata...

nama sy amylea...bleh tanye tak??
tak sakit ke buat ni..bukan ape,sya pun try la buat ni...sya blum prnah jumpe pokok kmboja,
getah die tu nk ambek kt ane ek??
kt daun or kt batang die...pastu getah die tuh bleh kena tangan ke??
harap2 balas la ye..

Tanpa Nama berkata...

sy amylea...maafkan saya..
not(sya pun try la buat ni)
tp (sya pun nak try la buat ni)
sorry...

Tanpa Nama berkata...

sy amylea...maafkan saya..
not(sya pun try la buat ni)
tp (sya pun nak try la buat ni)
sorry...

oktant on Februari 09, 2010 6:10 PTG berkata...

@ amylea: Kemungkinan awak akan rasa perit. Tapi, saya agak kurang pasti rasa yg sebenar2nya.

Pokok kemboja ni selalunya ada kat kawasan tanah perkuburan. Awak boleh ambil pada mana2 bahagian. Janji getah kemboja.

Mengenai getahnya tak boleh kena tangan saya tak pasti. Tapi saya pernah dengar jangan kenakan getahnya kat mata.

nipo berkata...

if tahi lalat yang biasa, bukan yang hidup, boleh rawat jugak ke pakai petua awk ni..? i mean kalo tahi lalat yang leper biasa tu...

oktant on Mac 03, 2010 2:39 PTG berkata...

@ nipo: Maaf nipo, saya kurang pasti mengenainya.

adam on Mac 04, 2010 1:40 PTG berkata...

kalo tahi lalat leper leh hilang ke kalo mggunakan kaedah u ni? or guna kaedah laser lebih sesuai

oktant on Mac 04, 2010 3:08 PTG berkata...

@ adam: Seperti yg saya nyatakan di atas, saya kurang pasti tentang hal ini. Harap maaf ya.

Tanpa Nama berkata...

ag satu, tahi lalat leper boleh dibuang ke? even kita guna rawatan laser?

Tanpa Nama berkata...

hye..ermmm..ade kerw cara yg lebih senang lgi drpd ney..

Tanpa Nama berkata...

ingatkan tahi lalat yg lper pun boleh..ni yg ketol2 je yg boleh,,aduh..

Tanpa Nama berkata...

actually nk dpt kn pokok kemboja tu payah skit..

Tanpa Nama berkata...

btul2 berkesan ker...?

Tanpa Nama berkata...

btl2 ke brksan..sy tak prcya la..
sy nak sngat hlang kn tahi lalat nie..
tpi lau bnda 2 x mnjdi cam mna?..

Tanpa Nama berkata...

btl ke bkesan ne?
le pcaya ke?
errrhhh....
sy sgat2 nk hilang kan tahi lalat ne...

oktant on Mac 31, 2010 2:38 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kalau tak salah saya, ada seorang kawan kita yang dah berjaya kat atas. Apa yang penting ialah awak perlu mencuba dan lakukan sehingga berjaya.

Kalau tak dicuba, awak akan sentiasa tertanya-tanya dan tiada kesudahannya.

Akhir kata, selamat mencuba, yakin dan sentiasa berdoa agar usaha awak ni berjaya. :)

Tanpa Nama berkata...

awak dah lakukan, kutil akan dry, hitam dan keras, sampai tanggal sendiri seminggulah. kulit around kutil akan nampak hitam, bisa balik sama bagus kira dua bulan. kulit saat diubat ada rasa itch, gatal.

Tanpa Nama berkata...

saya ade tai lalat yg besar di dagu... saya hilang keyakinan untuk berdepan dengan semua orang saya lelaki tak pernah nak bergmbar ... kalau nk bergmbr hanye dgn famili je,,, tu pun hari raye... kalau nk wat saje2 saye rase x yah nk begmbar....

Tanpa Nama berkata...

saya ade tai lalat yg besar di dagu... saya hilang keyakinan untuk berdepan dengan semua orang saya lelaki tak pernah nak bergmbar ... kalau nk bergmbr hanye dgn famili je,,, tu pun hari raye... kalau nk wat saje2 saye rase x yah nk begmbar....

Tanpa Nama berkata...

saya adr tahi lalat betol2 di atas hidung..tengah2 lak tue.. dulu kecil jew.. tp skung da membesar... segan nk bedepan ngn org ramai bler kua.. kalo sy guna cra di atas ..
effect x kat idung saya.. coz kulit saya cpat merah kalo sensitif

hibazsk8punkrock on April 15, 2010 8:59 PG berkata...

sy ada tahi lalat kecil di tgh 2 hidung..
sy nak buang..
tp kalau sy ikut petua yg awk beri ni??
berjaya x??
^^

Tanpa Nama berkata...

umm , terima kasih , saya sedaya upaya akan buang , :)

pendekar cakap berkata...

saya nak buang sebab sy rasa x selesa bila berdepan ngan orang lain..seolah2 jadi satu penghalang untuk jadikan diri saya lebih yakin..dan sy penah terbaca bahawa maksud tahi lalat sy yg terletak di sebelah hidung belah kiri ni..adalah "banyak halangan".memg tul pun...mmg bnyak halangan lau sy nak wat apa2...hurmmm..sian kat saya...

Tanpa Nama berkata...

pokok 2 nk cri kt ne??

Abi on April 25, 2010 11:40 PTG berkata...

saya tak pernah cuba ngan getah kemboja ni,pakai kapur + sabun debu biozip adalah..menjadiii hanya 4 hari jek

Tanpa Nama berkata...

sy dah laku kan petua d atas, brapa hary ia boleh hilang/tetanggal? coz da 3 hari sy laku kn nya...

Miracle berkata...

Salam...
Sy rasa bunga kemboja ad kt tnh perkuburan saje...tp kn kite xboleh petik ape2 tumbuhan yg ada kt tnh prkuburan?? Jd sy cari kt nursery pn xde daun kmboja...mane lg nk cari ek?? hrp blh bantu sye...

Thanks...

Remaja berkata...

hi saya kembali lagi..
semalam sya baru buat rawatan laser utk tgglkn tahi lalat saya..
hari ini adalah day 1 uk sya tggu smpai ia tggal dgn sndri..
cost rawatan utk sya ialah rm120 ( hrga bgntung pd saiz dan jenis tahi lalat )
mcm sya jnis timbul @ tahi lalat hidup...
proses rawatan hnya 5minit..
selepas siap tahi lalat akan mnjadi nipis dan kering.. jadi sya hnya perlu tggu tahi lalat ini kering sepenuhnya dan tertggal dgn sndri..xD
rawatan tidak mnyakitkan.. harap membantu..

Tanpa Nama berkata...

brapa lma tahi lalat tu akan hilang?da 4 ari sy guna petua ne...

shah berkata...

ptua ni berkesan ke.,.

jun berkata...

sesiapa yg tahu kat mana klinik yg boleh buang tahi lalat di sungai petani tolong gtaw

jonet berkata...

wahai remaja...di mana awk wat rawatan laser tu?kat area sungai petani awak tahu tak

oktant on Mei 08, 2010 10:32 PG berkata...

@ Remaja: Terima kasih kerna sudi berkongsi info + pengalaman.

Kepada anda yang lain, teruskan mencuba petua ni sehingga mendapat hasilnya. Paling kurang pun, cuba dalam seminggu.

Lagi satu, pada yang belum jumpa pokok kemboja ni, teruskan mencari. Jika ada yang tahu di mana boleh mendapatkannya, silalah berkongsi di sini ya. :)

nurul aina ashikin berkata...

saya ade taik lalat kt pipi bela kanan,,kwn2 sye slalu ejek sye,,sye nk buang bukan sebb sye tk suke sye nk buang sebb bile kwn sye ejek saye dan ble sye geram sye akn belasah budak tu,,tu la sbb sye nk buang..

oktant on Mei 11, 2010 5:04 PTG berkata...

@ nurul aina ashikin: Mesti tension kalo dapat kawan camtu, kan?

Tanpa Nama berkata...

salam remaja..awak wat rawatan laser tu kat klinik mana?

bdAk bingungG... berkata...

btul ke mnjadi nih..??sya dh try buat dh ptua ni..bru 2 3 hri start..tp sya rsa cm was2 je nk truskan..tp kt tahi lalat sya 2 skung dh pdar dh ckit2 colour die..hrp2 mnjdi laa..aMinnnn...

bdAk bingungG... berkata...

btul ke mnjadi nih..??sya dh try buat dh ptua ni..bru 2 3 hri start..tp sya rsa cm was2 je nk truskan..tp kt tahi lalat sya 2 skung dh pdar dh ckit2 colour die..hrp2 mnjdi laa..aMinnnn...

Tanpa Nama berkata...

klakar la..sume org cm bersungguh2 j...hehe
keep it up..:)

oktant on Mei 20, 2010 2:46 PTG berkata...

@ bdAk bingungG: Awak mesti yakin. Buat secara berterusan sampai ia hilang. Mudah-mudahan berjaya. Amin.

Tanpa Nama berkata...

di sungai petani..rawatn laser leh didapati di klinik dr chandran area tmn ria indah...
shaya pn de tahi lalat, makin hari makin byk, ngalahkn sharifah aini...nk bt laser, byk..rugi duit, nk try dl le bt cara nih..harap2 berkesan

Tanpa Nama berkata...

btl ke mnjadi ni???mmg hlg kykinan dri ble ade tahi lalat ni

Tanpa Nama berkata...

getah kemboja x de racun keww????

Tanpa Nama berkata...

emmm nak cuba ler..guna alternatif getah daun kemboja,kat tahi lalat n kutil yg ada pada gua..kutil nie dah bekali potong guna pisau belit tp tumbuh lai...tahi lalat kat atas hdung,membesar em..nak try tp nak tayer,,just sapu jer ke getah dia.X yah potong dulu br sapu?

oktant on Jun 13, 2010 5:20 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Terima kasih atas maklumat tu ya. Oh... lagi satu, semoga petua ni mujarab pada awak. :)

- Awak perlu cubalah dulu ya.

- Elakkan daripada termakan, tertelan, terkena mata dan seumpamanya.

- Awak tak perlu potong kutil atau tahi lalat tu. Uhh.. ia pastinya menyakitkan awak. Cuma perlu sapukan terus getah kemboja tu saja.

lola berkata...

secara logik, petua ni mungkin betul sebab getah tumbuhan memang ada agen penghakis semula jadi. tapi tak tahu la kalau getah daun kemboja memang specifically lagi sesuai untuk masalah2 ni. saya tak pernah mencuba, sebab tak ada tahi lalat yg ingin dibuang :)

pokok kemboja sgt senang nak cari, rasanya semua pernah tgk pokok ni tapi tak pay attention kot..memang byk ada kat kubur tapi kat kubur kita tak boleh petik. cuba tgk kat area perumahan, rumah2 yg landskap dia lawa2..selalunya pokok kemboja ni antara pokok yg popular ditaman. sometimes majlis perbandaran byk taman kat bahu jalan. siapa duduk area subang, kat mpsj banyak. yang bunga putih tu.

harap info ini membantu :)

Tanpa Nama berkata...

arGggHHhh! kNapa XmJadi!!!!!!!da 2mggu Sy gna tpy xmjdi..ada petua lain ka???? plsss.....!!!!!!! sy mw sgat hilang kan taHI LALAt NE!!!!!!!!!!!!

oktant on Jun 17, 2010 2:31 PTG berkata...

@ lola : Thanks lola. :)

@ Tanpa Nama: Tak menjadi. Tapi ada sebarang perubahan pada tahi lalat tu tak?

brat2104 on Jun 24, 2010 9:53 PTG berkata...

uh..uh..

aku banyak bintik lemak.. aku harap leh guna kaedah ni. kat tempat keje aku ada pokok kemboja..

cuma.. boleh ke guna kat kelopak mata?

yang pakai sabun dengan kapur tu.. uh..uh.. x panas ke?

oktant on Jun 25, 2010 1:00 PG berkata...

@ brat2104 : Saya tak galakkan letak kat kelopak mata. Risau sbb kalo termasuk kat mata, nnti lain plak jadinya.

brat2104 on Jun 25, 2010 10:00 PTG berkata...

huhu... try kat tempat lain dulu la.. yg kat mata, kita serahkan pada yg pakar..

kan?

oktant on Jun 26, 2010 12:01 PG berkata...

@ brat2104: Aah... saya rasa itulah yg sebaiknya. :)

Tanpa Nama berkata...

kapur+sabun..memang pedih..tp kna la tahan..sy dh try...thi lalat dh nk kering..

Tanpa Nama berkata...

Apalah korang semua ni..ni hanya petua.. selalunya petua akan menjadi ikut kpada keserasian seseorang.ada yg berjaya n ada plak yg tidak.Yg penting kita usaha.
p/s susah2 suh je lalat tu cuci balik taik dia..hehehe

Tanpa Nama berkata...

hye oktant,,
saya ada tahi lalat bawah pipi kiri.
bkesan x kalau sy guna kaedah awak ni utk bwang tahi lalat saya ni??
or guna kapur+sabun??
yg mana lebih cepat n mujarab??

anyone please answer my question.....

shi on Julai 09, 2010 10:29 PTG berkata...

sy ada taik lalat hdp tp bentuk die cam leper kene tepek kat kulit, xbulat..agak2 jadi ke kalau buat?

Tanpa Nama berkata...

saya punye taik lalat hidup n besar gak la..kiranya timbul macam biji kacang hijau la..adekah teknik yg awak nyatakan ni berkesan untuk saye punye..sakit x? ader parut n nanah ker?n bile nak kena letak getah tuh?berapa jam lak nak biarkan getah tuh kat taik lalat? TQ :)

Tanpa Nama berkata...

Atom:
saya prnh bce buku petua..mmg nk hlgkan tahi lalat hidup gne getah daun kemboja tp disebabkan ssh gak nk dapatkan getah daun tu..so sy prnh mncuba petua kedua iaitu gne bwg putih..
tumbuk je bwg putih tu lumat2 then letak ats tahi lalat hidup tu jgn smpai kna pd kulit.pastikan letak ats tahi lalat je
nti dia akn makin pudar
RASANYA...agk panasla..if leh sabar..xde ape2 pun..hehe
saya masih dlm proses nk hlgkannya..sbb sy bt jarang2 so tahi lalat tu nmpk pudar je,xde perubahan lain lg...heee

Tanpa Nama berkata...

hai..saye ade tahi lalat hidop kat muke ni..huhu..da try letak ubat hilangkan kutil yang leh dapt kat klinik..die tangal tapi bile nak sembuh balik luke die mcm scar tu naik hitam..confuse tu scar ke tahi lalat yang muncul balik.huhu

bdAk bingunG berkata...

xmnjd pun...lama dh bt, tp x tanggl2 pun..btul ke mnjadi ni..biasa klu amlkan petua ni blh tgok hasil dia rasa2 lama x???erm..sape2 yg tau tmpt nk buang tahi llat kt area tRganu, bgtau r..dh hilang trus dh ni kyakinan nk brgaul ngan org lain..tlg r.....

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih kerana membantu dan memberi info pasal nak hilangkan tahi lalat..
Tahi lalat anugerah tuhan, ada kemanisan terutamanya di muka kita..tapi kalo dah terlalu banyak dan bertambah besar, terpaksalah di buang. saya akan cuba cara yang Oktant bagi tuh.. Tq.

nana berkata...

btl 2 berkesan ke nk buang tahi lalat guna kapur+sabun serbuk....

apa tanda2nya berkesan.....

kalau kt JB mana tpt yg bolh dibuang tahi lalatnya

tolong.....plz

lulu berkata...

btol ke leh mnjd nie oktant ???
sy ade tahi lalt diats bibir .
klo sy gne ptue nie ia akn brksn ke ??
x pedh ke ble sy ltk d'ats bibir ???

lulu berkata...

sktny cm kte kne cubit ke ??
eee ,was2 la nk buat ..
tkt mkn besr plk .
xpon berparut ..

Tanpa Nama berkata...

bape jam nak tauk kat situ

adila berkata...

askum....
sy ade taik lalat kat bwah mta...
sy sebersalah nak cba petua nie sbb taik lalat sy nie dkat bwah mta...
nak cba tpi tkut kna mta...
klau guna die tinggal kan parut x...
oktant awk rsa ptut x sy buang...

oktant on Ogos 23, 2010 3:52 PG berkata...

@ lulu: Saya tak mampu nak beri jaminan kat awak. Ianya di luar kemampuan saya. Sebab ada yg buat menjadi dan ada gak yg tak menjadi. Harap maklum ya.

@ adila: Waalaikumusalam. Saya pun risau gak. Sebab kalau awak kurang berhati-hati, takut getah tu terkena mata pula.

Tapi jika awak nak cuba, awak perlulah fokus dan lakukan dgn berhati-hati. Saya yakin awak boleh buat nyer.

Setakat yg saya tahu, ia tak meninggalkan parut. Jikalau awak rasa tahi lalat tu memudaratkan, ia boleh dibuang.

Harap membantu.

adila berkata...

oktant nak ambik gtah tue dkat bunga die ker...???

Tanpa Nama berkata...

kopik jew la taih lalat kamu tuwh... lg cpat . . kn . .

adila berkata...

klau kta kopik die makin membesar...

oktant on Ogos 27, 2010 1:52 PG berkata...

adila: Awak amik getah kat daunnya.

afieza berkata...

sye mmng geram tahi lalat kt hidung ni..mmng nak buang tpi tak tau carenye2

Tanpa Nama berkata...

gune bawang tu mnjadi ker..?
tak dpt cari pokok kemboja la..huu..
kt area tganu kt mne ye tmpat nk buang tahi lalat..?

Tanpa Nama berkata...

sape2 y dah cuba tu dh berjaya blom?

Tanpa Nama berkata...

Haku ada taik lalat kat bahagian dada, udah cam Ultraman TarO plak ruper nyer...sO, agak~agak bOleh tak ilang ? Semakin hari rasa semakin dekat ngan planet plutO neh...

Yus berkata...

salam oktant.. getah tu nk letak pada tahi lalat tu shj atau kt kulit dikelilingnya sekali? ada efek tak jika terkena bahagian lain?

oktant on September 20, 2010 5:15 PTG berkata...

@ Yus: Waalaikumussalam. Letak kat tahi lalat tu saja. Kalau boleh elakkan drpd terkena anggota yg sensitif spt mata.

Kalau kena pada kulit, awak lapkan saja sesegera yg boleh. :)

Yus berkata...

getah tu memedihkn ke.. mksd sy mcm berangin.. cz mole tu dh dekat dengan mata juga.. mcm mana?

Tanpa Nama berkata...

sy pun ada mole.. tp kcl je xla hdp.. rsa mcm nk buang gk.. tp brksn ke klau pkai gth bnga kemboja... .mcm ne nk pkai just letak geth 2 kt mole then cmne plk ngn kapur n sabun... cmpur skali sume ke..

Tanpa Nama berkata...

salam . sye nak tnyer, kalo tahi lalat itu hilang . nnti dye timbul balek x ?

Tanpa Nama berkata...

pokok ni kt mne ye snang nk jmpe...klu kt nursery brape sepokok??

Tanpa Nama berkata...

ada stu tmpt yg leh buang tahi lalat yg ketul mahupon leper.. di megamall penang aras 1(pacific).. stu tahi lalat rm10.. kompem ilg..plg skejab 3hari ia akn jatuh.. plg lwt 2mggu klu saiznya bsr.. mmg berkesan..xtgglkan parut... saya syorkn kepada ssiapa yg berminat..
saya dah buang 5 tahi lalat d muka.. hasilnya mmg mmuaskan.. berbelanja dmi kcantikan apa salahnya..

oktant on Oktober 13, 2010 3:33 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih di atas maklumat yg telah awak kongsikan. :)

zuanxi on Oktober 16, 2010 9:55 PG berkata...

terima kasih... petua berguna ni :D

oktant on Oktober 16, 2010 11:11 PG berkata...

@ zuanxi: Sama-sama. :p

Tanpa Nama berkata...

kapur apa maksudnya ni?? kapur sireh ke kapur lain??

Tanpa Nama berkata...

maaf..saya nak tanya..
kalau kopik takleh ker? senang sikit?

Tanpa Nama berkata...

betul ke neh ??
sy ad tahi lalat d pipi.
sy rasa ta yakin pd dri sy sndri.
org selalu perli2 sy,, tmbah2 dgn lelaki.
sy malu sgt.

Tanpa Nama berkata...

salam..menjadi ke petue2 ni sume??selain daun kemboja,pe lagi cara paling mudah nk tanggal kn die.tlg sy

Tanpa Nama berkata...

saya nak guna perkhidmatan laser buang tahi lalat di muka,bole cadangkan tempat yang bagus di K.L atau Lembah Klang,terima kasih...jasamu dikenang...

Tanpa Nama berkata...

salam,sy nak tny yg psl kpur 2 kna gna kpur apa?
help me plez...

Tanpa Nama berkata...

saya ada tahi lalat dekat dengan mata..saya takut getah kemboja itu akan masuk ke mata saya ...macam mana nak menghalang kejadian itu.....??

Tanpa Nama berkata...

nanti dia tumbuh balik tak ?

Tanpa Nama berkata...

tahi lalat ni sejenis barah kulit kan elok di buang jgn ikut ckp org dulu2 sbb dia org bangan asal buang benda kt badan kata nya berdosa sbb ubah pemberian tuhan .kita la ni dah cerdik .

muhammad berkata...

kalau pakai getah pokok setulang boleh x?

Tanpa Nama berkata...

ad cara len x nk hlgkan tahi lalat ny?
saya mlu ble nk jmpe org bab mke sy pnoh ngn tahi lalat..tolong saya,saya malu ble kwn2 ckp mke saya cam cucu syarifah aini,,kdg2 nk mngis je rase

Tanpa Nama berkata...

nk mkap pown sgan ble ad tahi lalat..
ley tog cdgkan x kt ner nk buang tahi lalat at mersing?jelez tgok mke kwn2 putih bersih

ExperimentalBex on November 14, 2010 12:02 PG berkata...

Perlu letak getah and then kapas ?
tunggu sehingga kering getah itu dan tarik kapas tersebut?
ada kesakitan ke ketika menarik ?

Puteri berkata...

dh hmpir 2 mnggu sy guna petua ni..tahi lalat tu x hlang lg,cuma pudar sikit2 je..sy punya tahi lalat x la besar sgt..

Penonton berkata...

Lawak2 aku bace comment2 kat sini.. hehe
* ultraman taro xle bla
Semoga berjaye

edar berkata...

cmfm ke die cbut?abis akn tingal pe2 kesan x?

Tanpa Nama berkata...

gne kapur ape??

Tanpa Nama berkata...

sya ada taik lalat kt ats bibir..sya dh wt yg pkai bwang pth 2tpi xberksan lngsng..ape yg ptut sya wt..nk gna kapur ape nie..tlng blas ea..sya nk cngat ilangkn taik lalat nie..owg rmai ejek sya ngan taik lalat nie..plez..sya mlu cngat2..

Tanpa Nama berkata...

akak klau ade tahi lalat kt tgh2 diantara bulu kening boleh ke hilang?

Tanpa Nama berkata...

nak tanye berkenaan dgn pokok bunga kemboja tu, semua jenis pokok bunga kemboja ke leh guna petua nie, or pokok bunga kemboja yg dalam picture tu je yg boleh guna untuk petua nie???

oktant on November 29, 2010 3:50 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Guna kapur makan (kapur sirih).

- Boleh cuba petua di atas. Kalo ada petua lain, baru saya paparkan ya. Harap maklum.

- InsyaAllah boleh akak. Harap akak dapat cuba. Saya tak mampu nak berikan jaminan. Hanya terdaya berkongsi petua saje.

- Tak semestinya hanya yg macam gambar di atas tu aje. Paling penting ia mestilah getah dari pokok kemboja ya.

Tanpa Nama berkata...

nama saya nisa..erm...salam oktant..kapur tuuu pkai kpur apa yah?? kapur yg ditulis papan htam ka??

Tanpa Nama berkata...

ello.. slm..
nk tanye..
pEtue niE blEy gunE ke..??
klu boley.. bapE weEk boley kite naMpak keberkesanan die..??
and ape tanda2 pertue nie berberkesan..??
and jike sye guna kn...
adakah ia tidak memudaratkan tahi lalat tersebut...??
mean mcm tahi lalat 2 jadi bertambah teruk kE..??
e2 jE pertayaan sye utk oktant.. thkq..!

Tanpa Nama berkata...

oktant ,
berkesan ke petua ni ???
kalau buat ade parut tak ??
saya takut kalau rosak muka saya ni ...

Tanpa Nama berkata...

slm..
sye ada tahi lalat hidup kat tehgah2 hidung..
sye malu nak jmpe kwn2 bile skola..
pstu ble b'gamba, saya slalu buat2 tutup hidung..
sye pernah wat kaedah lazer 2 kali plak tue,,tpi tahi lalat tuh tumbuh balik..makin besar n lebar..
saya nak cube ltak getah daun kemboja..tpi,,klu x dpt getah tue,,sye nak try sabun fab campo kapur..sabun fab tuh ltk kapur n air skali ke ??
sye nak oktant reply cepat sbb sye nak buang tahi lalat sye sbelum taun depan.. harap maklum.. terima kasih.. <3

Tanpa Nama berkata...

oktant ??? bile nak reply ???? cepat lah !!! saya nak buang tahi lalat saya !!!

Tanpa Nama berkata...

slam...betul ke berkesan..takut ler saya nak cuba !!! takut x menjadi..

Tanpa Nama berkata...

gn kapur dgn sabun debu mmg mnjdi.sy dah cuba.3 hr je ia bleh tanggal.

hajah ramlah berkata...

sebenarnya buang tahi lalat ni bukan nya makruh atau haram sebab dia bukan mengubah kejadian Allah.lagipun mana ada bayi yang lahir dengan tahi lalat? biasanya tahi ni melekat dikulit secara mendatang dan ia adalah tanda yang kurang baik pada diri kita,sebab situlah laluan makhluk halus masuk macam pintu dia.sebab tu, orang yang banyak tahi lalat ni banyak gangguan berlaku dalam hidup dia, sebab tu kalau bole buang lagi baik, kecuali mana yang dok dalam mata,dalam hidung tak boleh buat apa lah..jd x tmbul tahi lalat ni pemanis wajah..confirm tak..!

oktant on Disember 22, 2010 10:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya harap anda yang tak berhasil dengan petua di atas dapat membaca komen rakan-rakan lain dulu sebelum bertanya.

Ini kerana ada rakan-rakan yang baik hati sudi kongsikan petua mereka.

Sekiranya tak menjadi, ianya adalah di luar kemampuan dan bidang kuasa saya.

Saya hanya mampu berkongsi petua saja. Harap semua faham ya.


@ hajah ramlah: Terima kasih atas penerangan yang diberikan.

dilah berkata...

Saya bernama Dilah.dulu sy ada tahi lalat idup atas bibir.
slps sy cuba petua guna kapur + sabun debu ia terus hilang.mula2 sapu tu mmg ia pedih dan berdarah dan sy sapu bulang kali shinga kering
dlm masa 3 hr kpingan yg kering tu bleh tanggal dan meninggalkan parut.
skrg parut tu dah smkin pudar.
TQ pd yg kasi petua tu.mmg mujarab.
Skrg kawan sy pula yg mencubanya dan ia berhasil.

Tanpa Nama berkata...

slm..
2 dilah...
nk tye kalau nk guna kapur dan sabun debu...
nk guna kapur + sabun debu 2 jenis mcm mane..??
mksud sye jenama ape..??
tlg bg tau erk...
dan mcm mne cara nak guna kn nye...
e2 je... slm..

Tanpa Nama berkata...

dilah nak tye...
petua yg dilah gne 2 bley dgunakn utk semue jenis tahi lalat ke..???
coz.. tahi lalat ad byk jenis..
ad yg timbul ad yg lepir..
hope dilah bley bg tau erk..
bye....

Tanpa Nama berkata...

utk dilah...
sye nk tye.. kapur 2 nk gne kapur kasut kE..???
n sabun debu 2 nk gne sabun mandi kE..??
senang cite dilah bg tau laa jenama kapur dan sabun debu yg dilah pakai 2 owk..
sye nk cube try...
hope dilah ask my question owk..
slm...

Dilah 25 Dis 2010 berkata...

sabun debu tu bleh je jenama apapun,yg sy guna sbn biozip.
kpur tu mestilah kapur makan yg org guna utk mkn sirih tu.
ambil kapur sebesar sebiji kcg hijau & sbn debu hujung sudu kecil je.tambahkn sedikit air dan adunkan spya sebati.lps tu letak la pd tahi lalat yg hndak dibuang.
biarkan kering dan lakukan berulang kali supaya cepat tahi lalat tu mati.rasa pedih sikit.
ingat,jgn terkena pd kulit.
tahi lalat leper pun bleh gak.kwn sy letak pd tahi lalat leper pun dah tanggal dah.
bancuhan kapur td bleh disimpan dalam bekas kedap udara spya ia tdak kering,dan bleh dgunakan berulang kali selagi tidak habis.

oktant on Disember 26, 2010 2:26 PG berkata...

@ Dilah: Terima kasih banyak di atas kesudian awak berkongsi petua & pengalaman.

Mudah-mudahan rakan2 lain dapat manfaatnya yer. =)

Dilah 26 Dis 2010 berkata...

Sama2 oktant.
sy suka singah kat sini utk melihat pelbagai petua yg sgt berguna utk sy manfaaftkan.
pengalaman sy tu br 3 mgu sy bt.
Alhamdulillah menjadi.
parut mcm bekas jerawat je.
dah nak hilang pun.
TQ semua.

oktant on Disember 26, 2010 10:08 PG berkata...

@ Dilah: Okay. Semoga petua yang ada kat sini boleh membantu awak sama ada dari segi kecantikan mahupun kesihatan. =)

Tanpa Nama berkata...

kalo tahi lalat yg dah berbulu boleh buang ke n lepas tahi lalat dah tertanggal,tahi lalat hilang selame-lamenye ke?

Tanpa Nama berkata...

utk dilah..
nk tye.. lepas tahi lalat dah tertanggal,tahi lalat hilang selame-lamenye ke? hope dilah bley tlg...

azim berkata...

mana nak dapat/bli getah daun kemboja ni do...???

Tanpa Nama berkata...

sy sgt takut tuk mncuba smua petua ni... wlupun sbnrnya tringin nak buang tahi lalat ni. Adakah kalian smua pasti ianya berhasil?? apakah kesan jangka pnjang nya pula?

Tanpa Nama berkata...

kLakaR nYer,.brsungguh2 ben0 yeR,.eKkee,.gud j0bs! tRuzkn usha kaLian,.cHaiy0wk2 !

Tanpa Nama berkata...

salam.. nak tanya..ade sape2 yg dh berkesan ke dgn petua nie.. kalo pew sye nk sgt cube.... mane ptut sye lakukan...
sye de tahi lalat atas bibir, pipi kiri n knan.. tp kcik lg.. blh ke hilang?? kdg2 jeles tgk kwn2 n geram jew dgn tahi lalt nie.. mcm ne erk??? jd ke semua yg lakukan??

Tanpa Nama berkata...

Saya dah ada getah daun kemboja. Lepas tu nak buat apa?

syafiq berkata...

kat tempat aku ssh ni la nak cari pkok kemboja ni...huhuhu...pokok betik adela..tension giler taik lalat bwh bibir..mcm kutu babi tgh isap darah..aaarrrrrrggggghhhhh...jalan pun tunduk..malu sgt2

syafiq berkata...

kalau guna getah betik ok tak????Aku ni dah la udus lepas tu ada tahi lalat bwh bibir lagilah udus...huhuhu...tension aku..aku tak bergaul sgt dgn org sbb benda ni la..BEGOK 1000X

Tanpa Nama berkata...

getah daun kemboja...susah nk dpt la..
baik pakai sabun fab campur kapor...bancuh n tepek kat tahi lalat...fuyoo..pedih nya cam kene simbah asid..pastuh.kulit mole tu akan tercabut n tinggal lubang.seminggu jgn ler kuar rumah..huduh2x.hehe.tp hasil nye no mole anymore..just scars..

Tanpa Nama berkata...

ak pown ad gak taik lalt..ak da try buang..mlenye mao tp da lme pas2 tmbh blek bnde itm..ak compius la smaad bnde2 parut o taik lalt..help me!!!!!!spe y pkr bab cam ney..

Tanpa Nama berkata...

Awas kalian semua
yang menggunakan SABUN SERBUK dan KAPUR sirih
pastikan tidak terkena pada kulit ( nanti dia jadi macam lubang dan mungkin ambil masa untuk sembuh ) pastikan diletakkan pada Tahi lalat sahaja . kalau terkena juga pada kulit pastikan disapu atau dibasuh di bahagian yang terkena itu harap maklum . jangan dibiarkan terkena pada kulit dlm keadaan yg lama sehingga 20 minit .

oktant on Februari 03, 2011 6:58 PTG berkata...

Terima kasih atas peringatan awak. Penting tuh. :)

Tanpa Nama berkata...

sy ade taik lalat kat sblh kanan mulut..malu gler nk bergaul..penah kemurungan disebabkan ejekan dr kwn2,,hrp2 petua ni menjadi..

Tanpa Nama berkata...

saya ad gak cube ilangkan tahi lalat gune kapur sirih+sabun..mmg pedih..sy ltak bende 2 selama 3 ari je skali cos x tahan la pedih n sakit..sampy skrg thi llt 2 x ilang pon..

nk tnye kpd y sape2 penah buat ngn care nie bape kali nk kene sapu bende 2..ad kesan smpingan x..

HELP ME..

Tanpa Nama berkata...

salam..saya nak tanya.korang yg dah berjaya hilangkan tahi lalat kat kwasan muka 2, apa reaksi kwn2 n org yg kenal korg..diorg tak kate ape2 ke ble tgok tahi lalat 2 dah takde? means that diorang tak ejek n perli ke? @ ape2 je lah..
itulah persoalan yg berlegar-legar n membuatkan saya menangguhkn usaha utk buang tahi lalat ni.. harap sgt ada yg respon kpda soalan ni..k,tanx...

Tanpa Nama berkata...

sya ada taik lalat kat tepi mka sya ney...sya pkai tudung..tapi bila sya nak bukak tudung saya asa malu coz ada taik lalat...tapi kawan2 saya tak bagi buang...tapi saya nak buang..saya malu...ok x kalau sya try daun kemboja ney...berapa lma??

Tanpa Nama berkata...

saya dah cuba dan saya letakkan di bahagian tahi lalat dan kawasan tepinya sekali dengan kulit pipi sekali . . . jangan dibiarkan terkena pada kulit yang menggunakan sabun dan kapur sirih tu taww. . sebab dia akan effect juga pada kulit anda tu . tetapi dlm masa beberapa hari dia akan hilang , , , saya dah cuba dan kesannya ia nmapak pudar sekarang

Tanpa Nama berkata...

saya ni mmng seorg pemalu dan penyegan...nk tahu sebab apa???sebab tahi lalat ni laa...dulu saya seorg yg kacak..disebabkan tahi lalat yg banyak ni..saya tak boleh nk berhadapan ngan org lain...mereka akan kutuk sya.....saya kena buat jugak..sebab saya dah tk tahan dgn hidup yg menyeksakan ini...

Tanpa Nama berkata...

kalau nak buang tahi lalat mati boleh guna petua yg sama tak [sabun n kapur]? ada petua lain yg lagi senang utk hilangkan tahi lalat mati tak ? bleh bagi..................?

Tanpa Nama berkata...

ada petua mudah utk hilangkan tahi lalat mati tak? boleh bagi............,,,?

Tanpa Nama berkata...

selalunye..pkok ni boleh dpt kt mne ye..??

Tanpa Nama berkata...

smekom semua.
eyh klo tahi lalat yg xhidup leyh ilang gak ker..??

Tanpa Nama berkata...

gune nenas dgn limau purut berkesan ta?ade sape2 pena try?kalu kat mlka area mane ade klinik yg wat rwtn ilgkan taik lalat ??

Tanpa Nama berkata...

aslmkm oktant..
saya nak petua untuk mengecilkan tahi lalat saya didagu..skrg ni tahi lalat boleh dikatakan agak besar...mcm mana ek?

aloyz_iz86 on Februari 28, 2011 2:48 PTG berkata...

aslmkm oktant..
saya nak petua untuk mengecilkan tahi lalat saya didagu..skrg ni tahi lalat saya boleh dikatakan agak besar...mcm mana ek?

Tanpa Nama berkata...

confirm jadi ke letak sabun fab n kapur 2....aku nak buang tahi lalat ni..huhuhu...yg getah daun kemboja jadi ke,,,sape ada xperience,,,plz share,,,

Tanpa Nama berkata...

guna sabun+sabun memang pedih,,tp menjadi ke??aku dh buat nih,,dh nmpk kering,,tp menjadi ke??sakit nya tdk tertnggung.

Tanpa Nama berkata...

saya seorang bakal guru, taik lalat dimata saya ialah taik lalat hidup... saya rasa malu sangat berhadapan dengan orang dengan keadaan fizikal begini.. saya betul2 teringin nak cuba rawatan sabun+ kapur tue... harap2 menjadilah... tp apakah kesannya kalau diletakkan di atas taik lalat tue brapa lama masa nak diambil untuk betul2 hilang harap2 membantu

Tanpa Nama berkata...

buat dlu baru tau..

InA wAtEvEr berkata...

urm~ dalam pemprosesan membuang tahi lalat itu .. kita bleh mandikan kepala ka ?

Tanpa Nama berkata...

wuwuwuwu mmg mujarab lah petua diatas yang penting banyakkan doa dan tawakal./. kalau boleh mintak nasihat doktor gak.. tanya implikasi skang dah tanggal dah mole saya nie... cuma ada bekas dia ja.... alhamdulillah.. tahi lalat yang dulu besar kat mata nie dah hilang rasa syukur sgt

nurul fatihah berkata...

saya tkut nk buang tahi lalat ..takut melupas.

aku masih sekolah berkata...

asslamualaikum tanpa nama..
tya sikit..
bape lame tahi lalat awak boleh hilang??
kpd oktant : bile mase yg sesuai di gunakan..
mase pg,, atau hendak tido??
sesiapa ley jwb tlg jwbkn

harap balas ye
tk.

Tanpa Nama berkata...

saya pun nk cuba buang tahi lalat guna sabun+kapur...tahi lalat kat muka saya ni makin lama makin banyak...tension je...dah la muka sy bnyk jeragat...bila ditambah dgn tahi lalat ni jadi muka sy mcm x bersih je...petua ni utk tahi lalat timbul dah leper ke?

Tanpa Nama berkata...

erm lebih kurang 3 hari jer dah hilang cuma jgn bg kena kulit lambt ooo nak sembuh but then saya terus g jumpe dr takut jad aper infection
dr bg makan antibiotik..s kang dah kurang tinggal parut jer

oktant on April 04, 2011 6:21 PTG berkata...

@ aku masih sekolah: Biasanya malam lebih mudah.

@ Tanpa Nama:

- Rasanya dua-dua boleh.

- Terima kasih atas maklumbalas awak ya. Saya amat menghargainya. :>

bawang berkata...

oktant: mcm mane tnde2 hndak tgl??
adkh kulit tahi lalat ini terkopek sikit2??
tahi lalat sy mcm tu..
selapis tertanggal

tak tahu berkata...

kalw kite tekan je tahi lalat tu lame2 boley x??
sape tahu sile jwb

Tanpa Nama berkata...

DAKAT DADA aku ader 2 tahi lalat yang besar...siap bulu2 lagi tuh...haha...cuba teka ,,tahi lalat apa tuhh..kihkihklih

Tanpa Nama berkata...

X de ke cara yang lebih senang @ benda yang mudah di dapat

Tanpa Nama berkata...

pelik,org tak cakap apa2 ke kat korang ble tgk taik lalat korang dah xde....anyone,please answer this...

Tanpa Nama berkata...

hahahahahha nak ckp per ckp wah bgsnya dah cantik dah muka ko kan ^_^

Tanpa Nama berkata...

nk tanya nie,...kalo guna getah pokok bunga kemboja yg bunganya warna merah bukan warna putih boleh x tuk hilangkan tahi lalat?...harap balas

Tanpa Nama berkata...

X de ke Kaedah laen nk buang tahi lalat???ssh la nk dpt kan pkk kemboja 2!!tlg la,sya b"hrp sgt agar tahi la;lat sya nie t"cbt......

Tanpa Nama berkata...

ini hari pertama sye gune kan.....plizz doakan yg terbaek.....

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 408   Terbaru› Baru»

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez